Petrás Mária és Petrás Alina kerámiái


Nagy örömünkre szolgál, hogy nemcsak a szentendreieknek, hanem a tágabb közönségnek is bemutathatjuk Petrás Mária és Petrás Alina alkotásait a Montázsban. Célunk, hogy még többen megismerjék munkásságukat és emellett megtiszteltetés is nekünk ilyen rangos kortárs képzőművészekkel együttműködni.


Petrás Mária kerámikus, énekes
Csángó földműves szülők gyermekeként 1957-ben Moldvában, Diószénben született.
2001 óta lakik Pomázon, ahol saját műtermében dolgozik.
Elsősorban figurális kerámiákat készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg. Népművészeti motívumokkal átszőtt alkotásai meghittséget, líraiságot sugároznak.
Jellegzetes kerámiáit számtalan belföldi és külföldi kiállításon csodálhatták meg az érdeklődők.
Énekhangját pedig ma már Budapesttől New Yorkig nagyon sok helyen ismerik, számos rádiós és tévés felvételt is készített. Népdalénekesként szólóban is, de a Muzsikás együttes énekeseként is gyakran fellép.

Kitüntetései:
Szervátiusz Jenő-díj (2006)
Magyar Művészetért-díj (2006)
Prima Primissima díj (2013) – Népművészet és közművelődés kategória
Párhuzamos Kultúráért díj (2013)
Magyar Örökség díj (2016)
A Magyar Érdemrend tiszti keresztje (2019)

Hitvallása:
Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, a csángók mindent meg tudtak teremteni maguknak úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útba igazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve fonni, szőni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni!

 

Petrás Alina kerámikus, énekes
Brassóban született.
2000-ben Pomázra költöztek. Azóta édesanyja, Petrás Mária műhelyében tanul, dolgozik és alkot.
2002-ben nyílik az első önálló kiállítása Budapesten. Ezt követően az ország különböző városaiba (Budapest különböző galériáiban, Eger, Mosonmagyaróvár, Pécs, Nagymaros, Esztergom, Mád, Tök, Paloznak, Solymár, Dunakeszi, Kisgyőr, stb.) külföldön, Grác (Ausztria) hívják meg önálló vagy édesanyjával közösen rendezett kiállításokra, előadásokra, ahol közösen is szoktak csángó-magyar népdalokat énekelni.

Hitvallása:
Kisgyermek korom óta, olyan emberekkel voltam körülvéve, akik szeretettel és alázattal teremtették meg a szép élethez valókat, amelyhez különleges érzékük volt. Dédnagyanyámtól tanultam meg fonni, nagymamámtól tanultam főzni és többször segítettem a szövésnél, nagynénéimtől pedig ellestem a kötést és a varrást.
Úgy nőttem fel, hogy édesanyám szinte minden munkájában részt vettem, segítkeztem. Az ő útmutatása, tanítása mozdította elő a saját formanyelvem kialakítását.
Édesanyám az én mesterem. Témáinkban, megközelítésünkben azonban különbözünk. Engem a kezdetektől a magyar motívumok, a jelképek világa foglalkoztat.
Szeretem az életfa-, a tulipán-, nap motívumot, mint jelképet és érdekel a magyar mondavilág (Turul madár, Csodaszarvas, Emese álma). Hiszem azt, hogy őseink hagyatékát tovább kell vinni, mindennapjainkba beépíteni.

A művésznők alkotásainak bemutatóján készült képek az alábbi linken tekinthetőek meg:
http://www.montazs.com/kepgaleriak/petras-maria-es-petras-alina-keramiai-35
Nagy élmény volt! Köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték az est fényét és külön azt is, hogy énekeltek.
Köszönjük a bemutatón mondott verseket Csiffáry Gabriellának és Csordás Zoltánnak, a képeket Kováts Rékának és mindenkinek, aki ellátogatott hozzánk.
Mária és Alina alkotásai pedig természetesen megtekinthetőek és megvásárolhatóak a Montázsban. Sok szeretettel várunk!

Megjelent egy cikk is a bemutatóról a Szentendre és Vidéke újságban Smile
http://www.montazs.com/hirek/Petras-keramiak-es-a-Montazs-39

 

Petrás Mária és Petrás Alina kerámiái